Over

Baldwin Van Gorp is hoogleraar journalistiek en communicatiemanagement aan de KU Leuven waar hij verbonden is aan het Instituut voor Mediastudies.

Bio

Baldwin groeit op als oudste zoon in een gezin met zeven kinderen. Al sinds jonge leeftijd is hij gepassioneerd door alles wat met beelden en taal te maken heeft (televisie, speelfilms, stripverhalen). In zijn tienerjaren werkt hij – weliswaar op een bescheiden manier – mee aan legendarische televisieprogramma’s als ‘Meester, hij begint weer’ en ‘Buiten de zone’. Na zijn studies Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen interviewt hij een tijd lang Bekende Vlamingen voor een aantal ‘televisieboekskes’.

baldwin_vangorp

Volg Baldwin op Twitter: @baldwinvangorp

In 1999 neemt Baldwins loopbaan onverwacht een wending als hij start met het schrijven van een proefschrift aan de Universiteit van Antwerpen. Tussendoor assisteert hij bij het onderwijs in de opleiding Communicatiewetenschap. In 2004 verdedigt hij zijn proefschrift waarin hij zijn eigen kijk op het concept ‘framing’ presenteert en het toepast op de berichtgeving over asielzoekers en vluchtelingen in België. Daarna verhuist hij naar de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doceert er vier jaar lang strategische communicatie.

In 2009 keert hij terug naar België en, in zekere zin, ook naar zijn oude liefde, de journalistiek. Aan de KU Leuven is hij als hoogleraar verbonden aan de Master in de Journalistiek en de Master Communicatiewetenschap. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een internationaal expert in framing en verleent hij ‘evidence based’ communicatieadvies over maatschappelijke thema’s zoals duurzame landbouw, dementie, arbeidsongeschiktheid, Europa (najaar 2015), psychische aandoeningen (2015-2016), kinderarmoede (2016), de destigmatisering van kwetsbare mensen in de samenleving (2016-2020), radicalisering (2017-2019), de verbindende samenleving (2017-2018) en palliatieve zorgen / euthanasie (2017-2019). Contactgegevens en een lijst met publicaties zijn te vinden op de webstek van de KU Leuven. Hij is eveneens te volgen op Twitter: @baldwinvangorp.

Baldwin is gehuwd en heeft twee kinderen. Ter ere van de geboorte van zijn tweede kind schreef (en illustreerde) hij het kinderboek Kaluna. De naam ‘Kaluna’ werd bedacht door zijn vader, kunstschilder Louis Van Gorp die in 2008 overleed.

In maart 2018 is bij uitgeverij Pelckmans Pro zijn nieuwe boek “Verdraaid! Het nieuws anders bekeken” verschenen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s